never feeL aLone!

Follow by Email

Followers

OWNERS

OWNERS

23 Jul 2011

my COnGRatULatiOns kak meLLy!!!!!!1


saLam and hye3! happY satUrday! yehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

peepS, Lets start the day witH Something sweet anD end the day with something sweet tOo!

on 17 juLai 2011, i was invite to attenD tQa's sista enGangement!!!! hoyeh3!!!! CongarAtULatiOns kak!
u was sOoooo beauty on the E-Day!!!

ok i was sO hypnotised With the theme COLor, the guests, the bride-tO-be and the eVerYthinG!!!! :)
enJoy the captuRed mOment then..... (:

the beautician, mak and kak meLLy! pinkY Lady was sO cOoL
waiting fOr her future huSBand's FamiLy!


rOmBongan Pihak LeLaki tiba bersama hantaran serba Ungu
    

me + kenit + kak J + mak


the dishes Was sO awesOmeeeeee!!! twO thUmbs Up..

thanks FOr invitinG me and treat me niceLy.. happy aLways!  
:)




kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

9 Jul 2011

meReka JUga anak keciL..

Assalamualaikum Readers! Sihatkan? Mabrur..
having stOmach ache

View saya kali ini bukanlah berkisar tentang perjalanan politik, perhimpunan atau seangkatan dengannya. Bukan saya sudah mengangkat ‘White Flag’, tetapi kita tinggalkan sebentar topic itu kerana saya yakin, kita masih punya akal untuk sentiasa menilai..

Hari ini di gerai, saya didatangi oleh 2 orang kanak-kanak perempuan sekitar 10 dan 11 tahun saya kira. Atau mungkin lebih kecil atau lebih banyak umurnya. Ya, mungkin juga.

Kata si tudung ungu: “Kak, nak air cola 50sen!”

Saya tersenyum. Harga yang biasa untuk kanak-kanak sepertinya..

Kata si tudung biru pula: “Kak, nak air cincau 2! Satu 30sen, satu 40sen!”
Senyuman saya pudar perlahan-lahan..

Monolog saya ketika itu, ‘Alamak dik, air ni RM1! Paling-paling pun, 50sen..”. Otak saya ligat berfikir. Lantas saya tenung wajah adik bongsu saya. Dia tertawa seronok dengan permintaan si tudung biru itu. Si bongsu lantas memberi isyarat, ‘buat jela…’.

Saat inilah saya memandang langit (sempat lagi kan?) dan memohon ALLAH berkatkan rezeki saya dengan permintaan si tudung biru itu. Saya mohon ALLAH berikan saya keadilan dalam perkara ini. Saya mohon ALLAH halalkan rezeki saya dengan sebanyak mana air yang saya bungkuskan untuk si adik bertudung biru itu. Mudah-mudahan saya tidak tersilap sukatan dan adil dalam harga yang diminta. Yelah, bayangkan macam mana nak beza sukatan air untuk 30sen dan 40sen! Air bukan macam gula-gula. 2biji 10sen. .

Saya jelaskan pada mereka ketika siap membungkus air,
“Yang plastic ni untuk air seringgit. Kalau 50sen, kurang lagi dari seringgit. Yang ni pulak plastik untuk air 40sen. Yang ni 30sen. Kurang sikit dari 40sen tadi.”

Adik-adik ini mengangguk bersama senyuman, seolah-olah saya telah membuat perhitungan yang maha adil. Mereka seterusnya berlari-lari ke tujuan yang sebenar selepas menjerit, “Terima kasih kak!”

Lega saya….. Adil itu subjektif dan sensitive bagi saya. Adil yang dalam erti kata sebenar tiada penindasan mahupun berlebihan dalam urusan jual-beli.

Bagaimana pula kalian mengatur ‘adil’ itu..?





kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

8 Jul 2011

saya berbLOGGing untuk apa??

AssaLamuaLaikUm dear bLOggERs!!!!!!! How are getting there? untuK entry ini, izinkan penGGunaan bahasa “SAYA” sebagai ganti diri penuLis yang Lazim menGGUnakan ‘nuFa’ sebagai singkatan nama.

kalian paSti tertanYa-tanYa, isu apa PuLa yang akan saya Bawa HAri ini. Saya terpanGGiL untuk meLuahkan Rasa seLEpas terbaca, terdengaR dan terLihat di media betaPa bLOggers Hari ini dikeCam heBat kerana PenuLisan Isu yang menDatangKan reakSi kUrAnG senanG sesetenGah inDiviDu.

SebeLum saYa memBawa Lebih banyaK SUara2 asing seLEpas Post entry ini, eLOkLaH SAya menGinGatkan GoLongan2 ‘ReaderS’ sUpaya SEgera Berhenti memBaca kaLAu anDa mULa bercanggah PendaPat dengan Saya. Tetapi seperti Lazimnya, saya MenGGunakan kata “hak asasi inDiviDu”.

Saya berBahasa LUrus, tiDak ada istiLah ‘Beating around the Bush’ baGi saya. Luahan ini BUkanLah bermaKna saya PRO atau ANTI- KERAJAAN. Sedikit politik BUkan? Tidak. Jangan Bertelah terLaLu awaL. Saya Di atas pagar. seLagi umur saya BELum menCApai keLAYAkan Membuang Undi, saya BERhak UntUK meniLai, mentaFsiR dan memiLih fahaman Saya SEndiri. MaLah saya tiDak memiLih untuk menGhebahKan Fahaman Mana yang akan Saya Pegang seteLah saya BerkeLayakan membuanG unDi nanti. Juga Tidak kasaR kiRanya saya KataKan saya BOLeh menUKar fahaman BiLa-biLa masa Sahaja. janGan kata Saya LALANG. Kerana Saya SEoranG peniLai yang meneLiti apa itu POLitik.

Biasanya KebanYakan Remaja memiLih untuk tiDak iKut camPUr “Dunia Orang Dewasa” ini. AdakaLanya mereKa sinis dengan Pegangan Saya. But Who cares Right? Telah saya katakan, hak inDiviDu, jangan Diusik sama SekaLi. Kalau anDa kata, tiDak taKUtkaH saya dengan Entry yang serba KontrOversi ini? Jawapan saya, PerLUkah saya Juga Dikecam dan diSoaL siasat hanya Kerana Saya meLUahkan pemerhatian saya di Laman Sesawang ini?

Jangan Bertanya Apa hak saYa Dan Untuk Apa saya menULis seperti ini keRana saYa juGa sedaR, siaPalah saya yang keraP berfiKir ini, aPaLah haK saya MenULis Di kOtak keciL ini. DEngarkah mereKa Apa Yang saya jeritkan Di sini?? SiaPa PULa mahu menGambiL taHU Apa yang diBEBELkan OLeh gadis keciL sePerti saYa. Ya! Saya BUKan siaPa-siaPa! Tapi saYa juga pewaris neGara, bakaL memBUanG Undi. Dan janGan LUpa, satU Undi Pun SanGat Bermakna.

JusterU, BaLiK Ke title Entry ini. Saya BErBLoGGing untuK apa? Suka2? sekaDAr memenUHi keLaziman SEOrang remaja? AtaU apa? MuLanya, saYa FikiR seperti itu juGa. Lama kemUDian, saya terseDar. hiDUp saya bermatLamat. DUnia saya bermatLamat. Langkah saya bERmatLamat. Jadi, hARUsLah bLOg saya BermatLamat juGa!

Jiwa Remaja Saya, muLanya Diam meLihat Dunia. muLanya sekadaR memerhati, memBaca Dan menDEngar. Tapi akaL saya GagaL untuk berhenti meniLai. LaLu, saYa LUahkan seketika ketiDakpuASAn hati yang tiaDa siapa Dapat memBacanya Di sini. Anak-anak keciL seperti saya, akaLnya jarANG Hendak Berhenti menyOaL itu Dan ini. Tetapi saya tiDak taHuLah sebanyak mana Yang sepenDapat seperti saYa. MUngKin ada yang menGanGguk tanDa setUju BenaR., tiDak kurang jUga yang teLah Lama meninggaLkan bLOg saya sebeLum seLesai memBaca. Malah, ada yang tiDak menekan ‘klik’ Langsung Pun.

KadangkaLa seLama HidUp ini, kita jaRANg benaR henDak memanDang ke hADApan. Jarang benaR uNtuk bersiDanG dengan mahkamaH diri kita SEndiRi. JaranG benaR hendak meneriMA perubahan. BiLa ada yang DatanG memBentanGkan satU Pendapat Lain, kita menUtuP mata, memekakkan teLinga, seOLah-OLah kOtOr benar fahaman Lain. AKhirnya, jadiLah kita seperti anai2 DaLam kotak, tiDak tahu LangsUng PERUbahan Dunia dari sekeCiL-keciLnya hingga sebesaR-BesaRnya. BiLa ada yang mengajaK untuk berdeBat, kita masiH menGGUnakan fakta dan strateGi Lama, sedangKan si Pendebat taDi teLah daHuLu tertawa berair mata.

Cuba KaLAU saya tanYakan apa yang termaktuB pada PERKARA 10 (1)(b) DaLam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN, agak-agak reaKsi anDa bagaimana?

Sekian 




kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase
KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

3 Jul 2011

dO's anD dOnts!





hey! assaLamuaLaikUm!!!!

hari ni tiBa2 jaRi yang maLAS menaip ni nak Share sOmethinG witH U ols!!! Ok.. nUfa Rase tOPic haRi ni daH jaDi satU tOPic yang mungkin antaRa kOrang aLami dan mUngkin juga tiDak.. some oF U can easiLy hanDLe thiS, bUt sOme arent! bUt tO me.. nUfa dah maLas nak Layan Dah sOaLan taK berapa Bijak tu,, hate hate hate..

mesti tertanya-tanya Kan soaLan aPe tu?? hmm.. actuaLLy guYs, nUfa ex-stuD matiKs anD nOw waiting fOr U!! The annOying QUestiOns cant stOp mentiOning bY "BUsy bOdier".. haa.. amek kau! terms ape ni, ntaH! pk sendiri.. ok! drOP doWn the sUbject!! 
Gini.. banyak oRang keep asKing =

"dah aDe bOyFren dah?"
"sampai bile nak sinGLe ni?"
"takkan taK de sCanDaL KOt kat matrik tu..?"
"mesti dah berPunyekan?"

adOi adOi adOi adOi!!!!! peeps! kOrang inGat the main reasOn nak masuk matrik tU Sebab naK isi kekOsOngan yang ade ke? (ayat skema giLa!) hey cOme On La.. DUnia naK beraKHir ke kaLau taKDe bOYfren? hayOo.. mentaLiti aPe ni? ok, bOys kat kmK tU pun kejaR iLmu, takKan kite yang giRLs ni nak kejar cinta PLak? taPi bagi yang SUdah berPunya sebeLam, semasa ataU SELepas masUk matrik tU, Go On, hak inDiviDu.. jaDi, taK saLah kaLau sesoRanG tu naK sinGLe.. jangan PERLekehLa.. sebab ade baik buRUknye berkaPEL ni kan? ha satU Lagi, kaLau nUfa ni cantik jeLita dan Rupawan, taKPeLa jugak nak tanye sOaLan2 seperti di atas.. ni..................

eh taPikan, nUfa ade satU oPtiOns anD reasOn why i'm stiLL sinGLe.. kaLi ni nak pk jaUh siket, sO pakai kanta mate 3D k? haha! xde kaitan.. ok, cube kOrang pk............... BiLe dah tunanG/kahwin.. oK La ke aRah perHUbungan Yang dah maSUk fasa serius La.. 
tiBa2 si Dia bertanya=

 si Dia : awak pernaH COuPLe tak sebeLum saye???
si Aku : errrr.. (aLamak)!!!!!!!!

time tu.. mesti muka kOrang cam ni..



KEnapa mUka kOrang camtU? sebab mUka si dia dah camni..

haa... waktu taU taKUt!!!!!!!! taPi kaLau kOrang sUPer CooL, taKpeLa.. dengan Bangganye bLey jawab DAH! KaLau Si Dia Ok, AlhamDuliLLah,, kaLau x........... nauZubiLLah! hahahaha

sO, kite kena SLaLU Pk JAuH oF ape2 yang kite BUat hari ni.. bUkan aPE, nuFa rase, hiDup ni karma.. ape2 yanG kite bUat haRi ni, baik oR BUruk, akan DibaLas dikemuDiannye..sO GUys, kaLau nak hiDUp akan DatanG Baik2 je, beRBUat baiKLah seLaLu.. janGan nanti mistakes anD dOsa2 LEPas terus menghantUi hiDUp kaLian Di kemUDian Hari.. PEsanan ni UntuK nuFa jUgak.. same2 kite RenUngKan..

LasTLy guys, kOrang jaGa2LaH batas2 baGi yang berCOUPLe, anD yanG sinGLe, jangan SEDih, aDe ganjaRan besaR ALLAH nak baGi.. anD pada yang baRu PutuS, janGan meracUn diRi dengan SEDih yang taK habis2.. DUnia BUkan Untuk ditanGisi...

sekian Dulu, hOpe kOrang hePi aLWAys! cam abang ni!!
tenGok, die hePy je! yang bLakang Gambar tu tak TAu La.. haha


kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

EH,TAK BOLEH EK?