never feeL aLone!

Follow by Email

Followers

OWNERS

OWNERS

15 Dec 2011

..kawan, aku rindu..

aSsaLamuaLaikUm..

saLam kerinduan, saLam KeSyuKuran, saLam UKhwah.. :)


it have been aLmost 4 mOnths i am staYing here, in Sabah, in UMS. thats mean, i'd Left KMK aROund 9 mOnths!!


times RUnninG So fast tiLL i Didnt REaLise that the time is RUnning.



tODaY is thursdaY. anD when i oPen my Lids, toMorroW is tHUrsdaY in the next week. see..Haihh..


semakin jauh masa BerLari, semakin perLAhan aKu mengEjar..




oh yeah, hari SABtu, 10/12/2011, I GOt a messaGes FRom sOmeOne..

sounded like this :

"Salam Iza. sorry kcau. Dok wtpa? Td tgh stdy then sja belek2 album gmbr dlm lappy n trjmpa lak gmbr2 kt mtrx dlu.
N kbykan gmbr2 tu tym sem 1. Tba2 rsa rndu sgt2 kt mmber klas sem1 dlu. X prnh rsa cmni. Rsa cm nk balik mtrx balik.
Wuwuwuwu.."






Terkaku sekejap. Terharu. Tersentuh...








Aduhai sahaBat......











assignment saye terhenti kerana mesej anDa. sunGgUh menyentuH Hati. :)







sUnggUh.. betapa jauh Kita meLanGKah, beRapa tinGGi Pun Cita-cita YanG inGin dicaPai, kita masiH sama
tentanG satu Perkara........





kita masinG-maSinG masih simpan satu kenanGan...







dan kenanGan Tersebut terLipat kemas..














kamu semua waRnakan zaman matrikulasi aku... :)































wahai sahaBat2 teman2 yang sekalian, semOga tercapai seGaLa Impian.. insyaALLAH...







:)
kata-kata tak mampu gambarkan apa aku rasa
KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

23 Jul 2011

my COnGRatULatiOns kak meLLy!!!!!!1


saLam and hye3! happY satUrday! yehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

peepS, Lets start the day witH Something sweet anD end the day with something sweet tOo!

on 17 juLai 2011, i was invite to attenD tQa's sista enGangement!!!! hoyeh3!!!! CongarAtULatiOns kak!
u was sOoooo beauty on the E-Day!!!

ok i was sO hypnotised With the theme COLor, the guests, the bride-tO-be and the eVerYthinG!!!! :)
enJoy the captuRed mOment then..... (:

the beautician, mak and kak meLLy! pinkY Lady was sO cOoL
waiting fOr her future huSBand's FamiLy!


rOmBongan Pihak LeLaki tiba bersama hantaran serba Ungu
    

me + kenit + kak J + mak


the dishes Was sO awesOmeeeeee!!! twO thUmbs Up..

thanks FOr invitinG me and treat me niceLy.. happy aLways!  
:)




kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

9 Jul 2011

meReka JUga anak keciL..

Assalamualaikum Readers! Sihatkan? Mabrur..
having stOmach ache

View saya kali ini bukanlah berkisar tentang perjalanan politik, perhimpunan atau seangkatan dengannya. Bukan saya sudah mengangkat ‘White Flag’, tetapi kita tinggalkan sebentar topic itu kerana saya yakin, kita masih punya akal untuk sentiasa menilai..

Hari ini di gerai, saya didatangi oleh 2 orang kanak-kanak perempuan sekitar 10 dan 11 tahun saya kira. Atau mungkin lebih kecil atau lebih banyak umurnya. Ya, mungkin juga.

Kata si tudung ungu: “Kak, nak air cola 50sen!”

Saya tersenyum. Harga yang biasa untuk kanak-kanak sepertinya..

Kata si tudung biru pula: “Kak, nak air cincau 2! Satu 30sen, satu 40sen!”
Senyuman saya pudar perlahan-lahan..

Monolog saya ketika itu, ‘Alamak dik, air ni RM1! Paling-paling pun, 50sen..”. Otak saya ligat berfikir. Lantas saya tenung wajah adik bongsu saya. Dia tertawa seronok dengan permintaan si tudung biru itu. Si bongsu lantas memberi isyarat, ‘buat jela…’.

Saat inilah saya memandang langit (sempat lagi kan?) dan memohon ALLAH berkatkan rezeki saya dengan permintaan si tudung biru itu. Saya mohon ALLAH berikan saya keadilan dalam perkara ini. Saya mohon ALLAH halalkan rezeki saya dengan sebanyak mana air yang saya bungkuskan untuk si adik bertudung biru itu. Mudah-mudahan saya tidak tersilap sukatan dan adil dalam harga yang diminta. Yelah, bayangkan macam mana nak beza sukatan air untuk 30sen dan 40sen! Air bukan macam gula-gula. 2biji 10sen. .

Saya jelaskan pada mereka ketika siap membungkus air,
“Yang plastic ni untuk air seringgit. Kalau 50sen, kurang lagi dari seringgit. Yang ni pulak plastik untuk air 40sen. Yang ni 30sen. Kurang sikit dari 40sen tadi.”

Adik-adik ini mengangguk bersama senyuman, seolah-olah saya telah membuat perhitungan yang maha adil. Mereka seterusnya berlari-lari ke tujuan yang sebenar selepas menjerit, “Terima kasih kak!”

Lega saya….. Adil itu subjektif dan sensitive bagi saya. Adil yang dalam erti kata sebenar tiada penindasan mahupun berlebihan dalam urusan jual-beli.

Bagaimana pula kalian mengatur ‘adil’ itu..?





kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

8 Jul 2011

saya berbLOGGing untuk apa??

AssaLamuaLaikUm dear bLOggERs!!!!!!! How are getting there? untuK entry ini, izinkan penGGunaan bahasa “SAYA” sebagai ganti diri penuLis yang Lazim menGGUnakan ‘nuFa’ sebagai singkatan nama.

kalian paSti tertanYa-tanYa, isu apa PuLa yang akan saya Bawa HAri ini. Saya terpanGGiL untuk meLuahkan Rasa seLEpas terbaca, terdengaR dan terLihat di media betaPa bLOggers Hari ini dikeCam heBat kerana PenuLisan Isu yang menDatangKan reakSi kUrAnG senanG sesetenGah inDiviDu.

SebeLum saYa memBawa Lebih banyaK SUara2 asing seLEpas Post entry ini, eLOkLaH SAya menGinGatkan GoLongan2 ‘ReaderS’ sUpaya SEgera Berhenti memBaca kaLAu anDa mULa bercanggah PendaPat dengan Saya. Tetapi seperti Lazimnya, saya MenGGunakan kata “hak asasi inDiviDu”.

Saya berBahasa LUrus, tiDak ada istiLah ‘Beating around the Bush’ baGi saya. Luahan ini BUkanLah bermaKna saya PRO atau ANTI- KERAJAAN. Sedikit politik BUkan? Tidak. Jangan Bertelah terLaLu awaL. Saya Di atas pagar. seLagi umur saya BELum menCApai keLAYAkan Membuang Undi, saya BERhak UntUK meniLai, mentaFsiR dan memiLih fahaman Saya SEndiri. MaLah saya tiDak memiLih untuk menGhebahKan Fahaman Mana yang akan Saya Pegang seteLah saya BerkeLayakan membuanG unDi nanti. Juga Tidak kasaR kiRanya saya KataKan saya BOLeh menUKar fahaman BiLa-biLa masa Sahaja. janGan kata Saya LALANG. Kerana Saya SEoranG peniLai yang meneLiti apa itu POLitik.

Biasanya KebanYakan Remaja memiLih untuk tiDak iKut camPUr “Dunia Orang Dewasa” ini. AdakaLanya mereKa sinis dengan Pegangan Saya. But Who cares Right? Telah saya katakan, hak inDiviDu, jangan Diusik sama SekaLi. Kalau anDa kata, tiDak taKUtkaH saya dengan Entry yang serba KontrOversi ini? Jawapan saya, PerLUkah saya Juga Dikecam dan diSoaL siasat hanya Kerana Saya meLUahkan pemerhatian saya di Laman Sesawang ini?

Jangan Bertanya Apa hak saYa Dan Untuk Apa saya menULis seperti ini keRana saYa juGa sedaR, siaPalah saya yang keraP berfiKir ini, aPaLah haK saya MenULis Di kOtak keciL ini. DEngarkah mereKa Apa Yang saya jeritkan Di sini?? SiaPa PULa mahu menGambiL taHU Apa yang diBEBELkan OLeh gadis keciL sePerti saYa. Ya! Saya BUKan siaPa-siaPa! Tapi saYa juga pewaris neGara, bakaL memBUanG Undi. Dan janGan LUpa, satU Undi Pun SanGat Bermakna.

JusterU, BaLiK Ke title Entry ini. Saya BErBLoGGing untuK apa? Suka2? sekaDAr memenUHi keLaziman SEOrang remaja? AtaU apa? MuLanya, saYa FikiR seperti itu juGa. Lama kemUDian, saya terseDar. hiDUp saya bermatLamat. DUnia saya bermatLamat. Langkah saya bERmatLamat. Jadi, hARUsLah bLOg saya BermatLamat juGa!

Jiwa Remaja Saya, muLanya Diam meLihat Dunia. muLanya sekadaR memerhati, memBaca Dan menDEngar. Tapi akaL saya GagaL untuk berhenti meniLai. LaLu, saYa LUahkan seketika ketiDakpuASAn hati yang tiaDa siapa Dapat memBacanya Di sini. Anak-anak keciL seperti saya, akaLnya jarANG Hendak Berhenti menyOaL itu Dan ini. Tetapi saya tiDak taHuLah sebanyak mana Yang sepenDapat seperti saYa. MUngKin ada yang menGanGguk tanDa setUju BenaR., tiDak kurang jUga yang teLah Lama meninggaLkan bLOg saya sebeLum seLesai memBaca. Malah, ada yang tiDak menekan ‘klik’ Langsung Pun.

KadangkaLa seLama HidUp ini, kita jaRANg benaR henDak memanDang ke hADApan. Jarang benaR uNtuk bersiDanG dengan mahkamaH diri kita SEndiRi. JaranG benaR hendak meneriMA perubahan. BiLa ada yang DatanG memBentanGkan satU Pendapat Lain, kita menUtuP mata, memekakkan teLinga, seOLah-OLah kOtOr benar fahaman Lain. AKhirnya, jadiLah kita seperti anai2 DaLam kotak, tiDak tahu LangsUng PERUbahan Dunia dari sekeCiL-keciLnya hingga sebesaR-BesaRnya. BiLa ada yang mengajaK untuk berdeBat, kita masiH menGGUnakan fakta dan strateGi Lama, sedangKan si Pendebat taDi teLah daHuLu tertawa berair mata.

Cuba KaLAU saya tanYakan apa yang termaktuB pada PERKARA 10 (1)(b) DaLam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN, agak-agak reaKsi anDa bagaimana?

Sekian 




kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase
KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

3 Jul 2011

dO's anD dOnts!





hey! assaLamuaLaikUm!!!!

hari ni tiBa2 jaRi yang maLAS menaip ni nak Share sOmethinG witH U ols!!! Ok.. nUfa Rase tOPic haRi ni daH jaDi satU tOPic yang mungkin antaRa kOrang aLami dan mUngkin juga tiDak.. some oF U can easiLy hanDLe thiS, bUt sOme arent! bUt tO me.. nUfa dah maLas nak Layan Dah sOaLan taK berapa Bijak tu,, hate hate hate..

mesti tertanya-tanya Kan soaLan aPe tu?? hmm.. actuaLLy guYs, nUfa ex-stuD matiKs anD nOw waiting fOr U!! The annOying QUestiOns cant stOp mentiOning bY "BUsy bOdier".. haa.. amek kau! terms ape ni, ntaH! pk sendiri.. ok! drOP doWn the sUbject!! 
Gini.. banyak oRang keep asKing =

"dah aDe bOyFren dah?"
"sampai bile nak sinGLe ni?"
"takkan taK de sCanDaL KOt kat matrik tu..?"
"mesti dah berPunyekan?"

adOi adOi adOi adOi!!!!! peeps! kOrang inGat the main reasOn nak masuk matrik tU Sebab naK isi kekOsOngan yang ade ke? (ayat skema giLa!) hey cOme On La.. DUnia naK beraKHir ke kaLau taKDe bOYfren? hayOo.. mentaLiti aPe ni? ok, bOys kat kmK tU pun kejaR iLmu, takKan kite yang giRLs ni nak kejar cinta PLak? taPi bagi yang SUdah berPunya sebeLam, semasa ataU SELepas masUk matrik tU, Go On, hak inDiviDu.. jaDi, taK saLah kaLau sesoRanG tu naK sinGLe.. jangan PERLekehLa.. sebab ade baik buRUknye berkaPEL ni kan? ha satU Lagi, kaLau nUfa ni cantik jeLita dan Rupawan, taKPeLa jugak nak tanye sOaLan2 seperti di atas.. ni..................

eh taPikan, nUfa ade satU oPtiOns anD reasOn why i'm stiLL sinGLe.. kaLi ni nak pk jaUh siket, sO pakai kanta mate 3D k? haha! xde kaitan.. ok, cube kOrang pk............... BiLe dah tunanG/kahwin.. oK La ke aRah perHUbungan Yang dah maSUk fasa serius La.. 
tiBa2 si Dia bertanya=

 si Dia : awak pernaH COuPLe tak sebeLum saye???
si Aku : errrr.. (aLamak)!!!!!!!!

time tu.. mesti muka kOrang cam ni..



KEnapa mUka kOrang camtU? sebab mUka si dia dah camni..

haa... waktu taU taKUt!!!!!!!! taPi kaLau kOrang sUPer CooL, taKpeLa.. dengan Bangganye bLey jawab DAH! KaLau Si Dia Ok, AlhamDuliLLah,, kaLau x........... nauZubiLLah! hahahaha

sO, kite kena SLaLU Pk JAuH oF ape2 yang kite BUat hari ni.. bUkan aPE, nuFa rase, hiDup ni karma.. ape2 yanG kite bUat haRi ni, baik oR BUruk, akan DibaLas dikemuDiannye..sO GUys, kaLau nak hiDUp akan DatanG Baik2 je, beRBUat baiKLah seLaLu.. janGan nanti mistakes anD dOsa2 LEPas terus menghantUi hiDUp kaLian Di kemUDian Hari.. PEsanan ni UntuK nuFa jUgak.. same2 kite RenUngKan..

LasTLy guys, kOrang jaGa2LaH batas2 baGi yang berCOUPLe, anD yanG sinGLe, jangan SEDih, aDe ganjaRan besaR ALLAH nak baGi.. anD pada yang baRu PutuS, janGan meracUn diRi dengan SEDih yang taK habis2.. DUnia BUkan Untuk ditanGisi...

sekian Dulu, hOpe kOrang hePi aLWAys! cam abang ni!!
tenGok, die hePy je! yang bLakang Gambar tu tak TAu La.. haha


kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

10 Jun 2011

deLiciOus mOist CHoc cake!


tinG tOng.. assaLamuaLaikUm n seLamat Pagi..  berhabUk Dah bLog ni.. Lame tak jengUk.. hehe.. ai makLumLah.. busy tak ingat! dah tU p1 wmax yang daH Lame berbaKti tU, mACam meRAJUk pLak.. haiyaaaaaaaaaa... 

ok2.. dRop dOwn the sUbjeCt! nOw Lets FOcus On our main tOPic,, hehe.. haRini, LuLu nak ajak kOrang especiaLLy guLs yang memBace Entry ni UntUk mem'baking'!!! tRUELy gUys, this is simPle! anyBody can baKe! taPi hari ni Kite bLaja resiPi yang sentiasa lekat kat Otak LuLu ni Dulu. ok? =)

i made this Last Sunday.. reqUested frOm my bRo, faiz Ali.. this SPECIALLy For u.. (bLagak cam adik mithaLi) hehe

moist chocolate cake =)

BAHAN A.

21/2 cawan  tepung gandum
2 sudu teh  soda bikarbonat
2 sudu teh  baking powder
bahan2 ni diaYak bERsama ok? =)

BAHAN B.

3/4 cawan  minyak mazola
1 cawan  serbuk koko
1 cawan  air suam



1 sudu besar  serbuk kopi@nescafe
1 gelas  susu dutch lady


muLa2 masUkkn serbuk koko n aiR suam DULu.. kacau sampai sebati, then masUKKan minyak mazOLa, susu anD serbuk kOPi tU.. Ni supaya kOko x berketuL2.. Jangan LUpe ayak DULu seRBUk kOko tu ye??

BAHAN C.

2 1/2 cawan  gula castor
2 biji  telur
1 sudu teh  esen vanilla
bahan2 C diPutaR bersama Ok?

 then LEpas koRang sediakan semua bahan2 seperti di ataS, masukkan BAHAN A and BAHAN B ke daLam BAHAN C.. masuk satu persatU.. Putar sampai seBati sePerti Gambar Di bawah..
tenGok.. seBati kan? sO time memUtar ni memanG agak bisinG, pkai La headFOn.. haha

ok Geng.. aFter da settLe memUtar kesemua Bahan Di atas, masukkan bahan2 terseBut ke dALam LOyang.. sebeLum tu, pastikan LOyang teLah disaPu dengan mentega..
then, koRang masuKKan LOyang tU ke daLam ketUhar geLOmbang mikRo (oven La) yang dipanaskan dengan suHu 180' seLame 45minit,, ahhahah..
ini La Rupe kek yang meng'expand' seBab kite Letak baking POwder tadi,,

wott2.. reLax,, x siaP Lagi..
yang ni untuk tOPing!
BAHAN D:

1 cawan  serbuk koko
1 cawan  air suam
1 cawan  gula pasir
1 cawan  susu pekat manis
2 sudu besar  tepung jagung dicampur bersama sedikit air suam
2 sudu besar  mentega

masukkan satu persatu bahan2 ni.. kacau2 jangan sampai hangit anD KERas PLak ye?

then aPe nak BUat????????????
tOPing tadi tuangkan atas kek, baGi rata... tabUr chOcolate Rice..

TARAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!
PELik? memang La.. ni kek banh=jiR namenye,, moist die  takkan keras seBab kite TaK GUNe cooKing chOcoLate.. taPi yang ni sebab ter;upe nak beLi chOcoLate riCe, x deLa ye? haha
simPLe BUt I Like it this way...

eh, yang ni BUKan kek!
die ni yang sentiase menunGGu sehingga kek siaP.. muKE x mandi! hehehe
i baked awaL Pagi.. thats y..

yang ni jangan saLAH SanGka, ni BUKan sebahAGian resepi kek ye?
ni untuk saRapan that mOrning.. hehehehehe

so guys anD GuLs.. thats aLL i wanna share..
seRBa sedikit yang LuLu taU n untuK dikOngsi Bersama.. 
=)

seLamat menCUba!!!!!!!!







kata-kata tak mampu gambarkan ape aku rase

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

3 Apr 2011

the eXams weeK!

minggU StuDy Lah kawan,, whoitt.. beFOre that,, Let me staRt witH SUmthig sweet.. Last nigHt was the SERI LAKA'S THOUSANDS STARS NIGHT,, haha,, peLik je Bunyinye.. bOLeh La tu.. hahahahaha,, wahahaha,, veRy tHe aWesome One! haha.. yeke? entaH,, ye Kot,, Later On nnt LiLo akan uPLOad piCtuRes itU Ok? noW nk muLakan this exams week witH................STUDY! hehe.. wiSh me LUck.. i wisH i can fLoat away with the biRDs in the sKy! haha.. itu BUkan cita2 taPi manner of sPEaking La kawan.. haha.. oK,, ChiLL anD CiLi! heehehehheheheh,, gUDLUck GUys! ^^
KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

27 Mar 2011

ROute tO PSPM2..

WAKE UP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PSPM 2 are runninG tOWaRds U !!!! 14 daYs tO Go tO EXams..
THe days tO RememBeR :)
* haRi-Hari teRaKHir menjadi stUDent kMk, Hari-hari teRakhiR Ke keLas!
* haRi-Hari teRaKHiR bersama Roomates, LeVeLmates, ex-cLassmates, CLassmates, LectUremates, LectUrers, makCik-maKcik CLeaner, pakcik-pakcik caFe seRi Laka anD seRi temin anD deaRest feLo-feLo serta maKGUard anD PakGUard yang meLULUskan OUting saye! huhu..
* haRi-Hari teRaKHir disakat and menyakat..(especiaLLy the very wanteD Person, EFFA!)
* detik-detik teRaKHir untuk pREParation menjeLang exams..
* the Last days tO COunt.. =(

haRd tO BeLieve.. bUt i staRted tO miss u my cOLLege. hehe.. 
speciaL DedicatiOns to aLL Of kmk'sian who aLways with me no matter what.. ;)
my rOOmates, kak fifi, shu comeL (Uwekkk), kak cieLa, yOna, fara and mia,, TAk Lupe my ex-roomate, HUsna! to jiran-jiran seBeLah, kak kinaH, kak izan, faraDib, maZ and semua-semUaLah! u giRLs maKe my Life puzzLes with coLOred pieces! thOUsands thanks.. :)

to H1P5 sem1, kOrang the best Lah!!!!!!! i know i miss each oF u..:)
eFFa, peRa, mas, azRene, jaYizah, jasmine, Hany, akmaR, Raja Sue, hanis, yun, asymaL, kinah, kak mun, kaK nabiLa, kak ika, kak ain, faHmi, anaQi, haFiz, ong, pDOt and faiz.
even kite da tak same CLass, u oLLs DLm my Liver tau!! haha

tO Ateen css, zatiey and nUna, 4 means LOVE! hehe..

byk sGt sampai taK BOLeh nak tULis semUa,, hehe,..

i'm Gonna keep u in my eDen, kmk.. :]

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

19 Mar 2011

INITIATES YOUR DAY WITH GLORY!
                                                                             saturday/ 19march2011                                        


Some peOPLe cOULDnt enjoY theiR mORning as they miGHt stick on theiR BEd..
bUt heY!
u know what..? mORning scenery pROVide a tHOUSands haRmoniOus and peaceFuLLness..!
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM........

segaLa puji bagi ALLAH, Tuhan Sekelian Alam..
yg mengHidUPkan aku dengan senaFas uSia..
mOga Hari ini menjanjikan sesUatu yg Lebih Baik daRi haRi semaLam..
mOGa haRi ini tiDak menjadikan aku antAra yg terCeLa dan terkeji..
Moga Dikurniakan kekUatan dan KetaBaHan..
moGa diLinDungi dan seLamat DaRi BaLa dan bencana Dunia,, amin,,

oPpss... gambar ni time gemUK Lagi,, haha.. sekaRang kuRus ke? oh.. nO Comment.. hehe

KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

18 Mar 2011

exhausted with the new blog

EXHAUSTED WITH NEWLY PAGE                                                         
                                                                                                             friday/ 18march2011


setting itu ini.. caRi itU, ini,, heRe.. nOt reaLLy cOmpLete BLOg i'V CREate.. ituLa,, nk sGt tukar yg baRu..
tHen, penat sORang2.. haha..
itS okaY tHen.. nOtHing easy tO Get the Best!
hey peOPLe! u aRe enteRing my waLL!!!!!!!!!!!!
      WELCOMESSSSSSSSSSSSSSSS









KALAU SENYUM TANDA BEST LA TUUUUUUU

EH,TAK BOLEH EK?